Leica ULTRA

Leica ULTRA

Najmoćniji sustav za pretraživanje i praćenje podzemnih vodova

leica ultra 1 180x180

Revolucija u potrazi za podzemnim vodovima – Leica Ultra je najmoćniji sustav za precizno traženje i praćenje svih vrsta podzemnih kabela i cijevi.
Namijenjen je za komunalna poduzeća, javne službe kao i geodetske i građevinske tvrtke te bilo kome tko treba pouzdani instrument za precizno traženje i praćenje podzemnih vodova s ciljem mapiranja i arhiviranja sigurnih strojnih iskopa i ostalih zemljanih radova.

Različiti terenski uvjeti od vas zahtjevaju vrhunske performanse i fleksibilnost. Za prevladavanje svakodnevnih izazova, precizno određivanje i praćenje vodova potreban vam je primjeren lokator sa iznimnom dodatnom opremom. Odaberite konfiguraciju koja vam najbolje odgovara. Leica ULTRA je konfigurirana za najzahtjevnije primjene na terenu.

Glavne prednosti: 

 • Napravljen za zahtjevna okruženja
 • Automatsko mjerenje dubine bez upotrebe pasivnog odašiljača u funkciji “Power”
 • Funkcija “Kompas” – tipke sa strelicama za lociranje u potrazi za podzemnim vodovima
 • Funkcija “Offset measuring” – mjerenje dubine (hor. i vert. udaljenost) podzemnog voda pod ograničenjima (rupa, zid, objekt, grmlje…)
 • Funkcija “Direction Enable” (određivanje smjera toka) – u potrazi za pronalaženjem podzemnog voda između više paralelnih podzemnih vodova
 • Funkcija “Ambient Interference Measurement (AIM)” – automatski analizira mutnu frekvenciju u okolini i preporuča optimalnu frekvenciju za preciznije praćenje vodova
 • Funkcija “Fault Finder” – lociranje grešaka/oštećenja podzemnih vodova pomoću A-okvira
 • Funkcija “Dual Output” – sposobnost da se istovremeno lociraju dvije podzemne linije vodova spojene na prijemnik na različitim frekvencijama
 • WLAN bežićna veza između lokatora i predajnika za jednostavnu funkciju prilagodbe na daljinu
 • Ugrađeni Bluetooth omogućava povezivanje s vanjskim kompatibilnim uređajima
 • Automatska detekcija podzemnih markera (plin, voda, struja, telekomunikacije…)
 • Bežićna veza s GIS i GNSS sustavima
 • Izlazna snaga odašiljača 5W ili 12W
 • Otpornost na prašinu i vodu: IP 65
 • Jednostavna upotreba

Sustav Leica ULTRA sadrži:

 leica ultra lokator 120x120 Leica ULTRA lokator

Izuzetno lagan, s mnogo naprednih funkcija, velikog preglednog zaslona, intuitivno rukovanje i ergonomski dizajniran tako da identifikacija podzemnih vodova bude jedan od lakših zadataka.
leica ultra oddajnik 120x120 Leica ULTRA odašiljač

Jak signal predjanika s izlaznom snagom od 5W ili 12W s više od 100 korisničkih frekvencija pruža sveobuhvatno rješenje za sve vrste praćenja.

 leica ultra pribor 120x120 Dodatna oprema

Dizajnirana za rad s lokatorom i predjanikom za traženje i identifikaciju specifičnih linija podzemnih vodova, uključujući i neke nemetalne.

 • Signalna kliješta za unos signala u izolirane kable pod naponom, f
 • Vodovi i sonde za praćenje i određivanje horizontalnog položaja nevodljivih cijevi (betonskih, PVC…),
 • A-okvir za pronalaženje lokacije oštećenog kabela,
 • RFID lokator za pronalaženje zakopanih markera (3M i TEMPO),
 • Indukcijska kliješta i stetoskop za identifikaciju pojedinačnog kabela.

Leica ULTRA – njegove karakteristike su vaše prednosti 

Karakteristike Prednost za vas
leica ultra zaslon 120x120 Jednostavno i precizno traženje sa funkcijom “Kompas”

Bez obzira na to jeste li ULTRA lokatorom u potrazi za aktivnim vodovima (struja, kabelska, javna rasvjeta…) ili pasivnim vodovima (plin, vodovod – uz pomoć predajnika), lokator vas sa strelicom (lijevo ili desno) na zaslonu usmjerava do lokacije gdje se nalazi podzemni vod. U isto vrijeme na zaslonu se prikazuje dubina podzemnog voda i “kompas” koji vam neprestano prikazuje njegov smjer.

 leica ultra Offser slika 120x132 Praćenje podzemnih vodova ispod prepreka

Uvijek postoji mogućnost da se komunalni podzemni vod/instalacija proteže u blizini ili ispod prepreke (ograda, staza, grmlje, zid…), koje vam onemogućuju postavljanje lokatora direktno preko linije i precizno određivanje njegovog položaja i dubine. Za razliku od drugih lokatora Leica ULTRA skenira i locira liniju traženoga komunalnog voda čak i ako to nije izravno dostupno odozgo. Jednostavno odaberite funkciju mjerenja sa udaljenosti »Offset-Depth«. Funkcija je vrlo korisna za komunalna poduzeća i geodetske tvrtke koje zahtjevaju precizne podatke o položaju i dubini vodova (za katastar podzemnih vodova).

 leica ultra lokator 1 120x120 Mjerenje smetnji iz okoline “AIM”
Kad radite u okruženju s velikim brojem vanjskih utjecaja, oni mogu utjecati na učinkovitost pri potrazi za podzemnim vodovima. Za zaštitu od vanjskih utjecaja Leica ULTRA koristi naprednu tehnologiju analize signala i mjerenja smetnji »Ambient Interference Measurement« (AIM), koje bi otežavale precizno traženje i također preporučuje optimalnu frekvenciju za precizno praćenje i traganje za podzemnim vodovima.
 leica ultra A okvir 120x120 Pretraga mjesta oštećenja voda

U slučaju, kada postoji bilo kakav razlog (npr. mehanička oštećenja) podzemnog voda (telekomunikacijski ili električni kabel), vaš sustav Leica ULTRA vam omogućava da brzo i precizno odredite položaj oštećenja voda što znači mogućnost brzog popravka kvara.

 leica ultra lokator 2 120x120 Funkcija “Direction Enable« (određivanje smjera toka)

Još jedna vrlo korisna funkcija koja vam omogućava učinkovito praćenje izabranog voda između više paralelnih vodova. Odašiljač odašilje određeni smjerni signal koji omogućava lokatoru prikazivanje strelice na kompasu koji će vas voditi po odabranoj liniji. Ako se strelica na zaslonu lokatora okrene u drugom smjeru to znači da se prateći vod isprepleo sa drugim vodom. Tako ćete među mnoštvom paralelnih vodova jednostavno pratiti vaš/izabrani.

 

leica ultra WIFI 120x120 Upravljanje odašiljačem na daljinu

Napredna dvosmjerna komunikacijska veza između Leica ULTRA lokatora (prijemnika) i odašiljača omogućava bežično upravljanje odašiljača izravno na lokator. To vam omogućava da postavite željene parametre i funkcije odašiljača kao lokator bez obzira gdje i koliko ste daleko. Time će se izbjeći nepotrebno hodanje do odašiljača svaki put kad je potrebno postaviti nove parametre i uštediti dragocjeno vrijeme.

leica ultra lokator 3 120x120 Gdje i kada se koristio lokator
Kao i većina Leicinih lokatora model ULTRA također ima ugrađen sustav za automatsko prikupljanje podataka o lokaciji i načinu uporabe instrumenta. Funkcija omogućava korisniku pohranjivanje i prijenos preciznih koordinata iz vanjskog GNSS prijemnika i izvoz podataka u CSV ili KML formatu. Te podatke dalje se može koristiti za prikaz karata na mreži kao što su Google Maps ili u GIS za daljnju obradu.