Leica ScanStation P16

Leica ScanStation P16

leica scanstation p16 1Leica scan station P16 Ulaznica u svijet preciznog laserskog skeniranja.

 

Izuzetno pristupačan laserski skener leica scan P16 donosi vam vrhunsku preciznost i brzinu iznimno nizak mjerni šum ugrađen kompenzator i kvalitetna kamera s HD tehnologijom. Sve te osobine odlično zaokružuju profinjeno dizajnirani operativni sustav i odličan lajkin software koji vam omogućuje da stvorite impresivne rezultate ispitivanja na jednostavan način.

Leica scan station P16 je superioran laserski skener koji nudi samo najbolje i najnoviju tehnologiju proizvođača leica geo systems. Skeniranje sa pulsnom tehnologijom, kao što je leica scan station P16 i/ili jači modeli P30 i P40, odlikuje prvoklasan mjerni doseg, brzina koju do sad nisu dostizali fazni skeneri.
S druge strane, fazni skeneri nisu fleksibilni glede različitih definicija prijema niti nisu na prvom mjestu po preciznosti. Scan station P16 predstavlja najbolju kombinaciju obiju tehnologija-brzinu faznih, preciznost i fleksibilnost impulsnih laserskih skenera.

Ulazni model u lasersko skeniranje
Scan station P16 se označuje kao ulazni model u svijet laserskog skeniranja. Od najboljih modela (scan station P40), ga razlikuje samo mjerni domet (P16=40m), koji je prilagođen za unutarnje i vanjske manje zahtjevne aplikacije i pojednostavljeno korisničko sučelje.
Skenirati počinjete pritiskom na samo jedan gumb! User-friendly terenska programska oprema zadužena je za jednostavnu i preciznu registraciju točaka iz raznih kuteva. Dakle, možemo precizno skenirati i velike objekte. Rezultat je u svakom slučaju vrlo precizan 3D oblak točaka koji se može dodatno koristiti za izgradnju 3D modela.

Vrhunske performacije
Da bi se laserski skener mogao nazvati vrhunskim mora ispuniti brojne uvjete. Brzina pokriva milijun točaka/s, to je samo jedan od parametara. Za geodetska mjerenja to je izuzetno važno jer jamči preciznost skeniranja. Scan station P16 može snimiti 3D točku s preciznošću od 3mm na udaljenost od 40m. Preciznost modeliranog područja je još veća.

Bogata oprema u robusnom kućištu
Za jednostavno postavljanje skenera scan station P16 ima ugrađeni laserski olovni visak i elektroničku libelu. Na scan station P16 lako se instaliraju druga geodetska mjerna oprema (npr. GNSS antena ili reflektor) i na taj način dodatno pojednostaviti georeferenciranje oblake točaka.
Scan station P16 u kompaktnom i nevjerovatno robusnom kućištu kombinira sve komponente: skener, kompenzator, laserski olovni visak, dvije baterije, upravljačka jedinice sa zaslonom osjetljivim na dodir, SSD disk, komunikacijska sučelja (WI-FI, USB, ethernet) i automatsku digitalnu kameru s tonemapped, HDR prilagođenim osvjetljenjem.

 

leica scanstation p30 40 hds logo2 Dizajn je važan
Leica scan station P16 je u potpunosti usklađen sa radnim procesima. Leica HDS rješenja predstavljaju usklađenost hardware-a i software-a, usluga, znanja i podrške.
leica scanstation p20 icon quality Kvaliteta je važna
Scan station P16 ima cilj pružiti kvalitetne podatke, optimalno usklađene sve sastave-sistem za precizno mjerenje kutova i sofisticirani sustav za mjerenje udaljenosti. Zato se uvijek možete osloniti na njega.
leica scanstation p20 icon wfd Produktivnost je važna
Tehnologija pulsirajućeg lasera s naprednim waveform digitising (WFD) tehnologijom s milijunima točaka u sekundi i za oko sigurnim laserom razreda 1, drastično smanjuje vrijeme potrebno za snimanje prostora.
leica scanstation p20 icon robust Robusnost je važna
Uvjeti na terenu mogu biti ekstremni, ali scan station P16 neće odustati. Radna temperatura u rasponu od -20 st. Cel do +50 st. Cel i zaštitu od prašine i vode IP54 svesti će na minimum mogućnost zatajenja. Možete skenirati tijekom cijele godine, čak i u najtežim uvjetima na terenu.

Zašto je lasersko skeniranje tako dobro?
Leica scan station P16 u nekoliko sekundi snimi oblak točaka svih objekata u vidnom polju i na odgovarajućoj udaljenosti a da ne izostavi pojedinosti. Skener mjeri udaljenost na proizvoljnoj osnovi bez reflektora. To je mjerenje bez kontakta, dakle može izmjeriti i najveća raskrižja bez zaustavljanja prometa i to u nekoliko minuta. Prijem podataka je siguran i cjenjeniji od klasičnoga. Kod toga se još treba dodati da se koristi laserski izvor klase 1 koji nije opasan za oči. Skener tijekom mjerenja hvata milijune točaka tj. oblak točaka. Taj sirovi model može se koristiti više puta i za različite aplikacije. Također nikad se nećete morati vraćati na teren jer skener pohranjuje sve što se mjeri. Scan station P16 ima još jednu vrlo privlačnu osobinu. Skener možete okrenuti „naglavačke“ i pustiti ga npr. u podzemni rezervoar ili neki drugi nepristupačan teren.

 

Glavne značajke

leica scanstation p20 full-view Potpuno vidno polje i veliki raspon
Širokovidno polje 360° x 270° omogućuje cjelovit pregled prostora zahvaljujući pomičnom rukohvatu okomito u zenitu. Svaka točka će biti izmjerena sa preciznošću 3mm (3D@40m). Mjerni raspon je 40m na 18% refleksije skenirane površine.
leica scanstation p20 smartx-mirror Smart – X Mirror
Ogledalo koje projicira lasersku zraku se vrti na 6.000 okretaja u minuti. Zbog simultanog uzimanja točaka ispred i iza instrumenta te potpune usklađenosti svih mjernih sustava, može snimiti milijun točaka/sek.
leica scanstation p15 4 Za početak skeniranja koristite jedan klick
Korisničko sučelje temelji se na iskušanom dizajnu. Radni postupci su provedeni sofisticirano pa je skenerom vrlo lako upravljati. Zaslon u boji na dodir prikazuje pogled kroz ugrađenu kameru, zato lakše na zaslonu upravljate svojim poslom.
leica scanstation p20 gnss Kompatibilnost bez presedana
Scan station P16 može biti postavljen na poznatu geodetsku točku ili njegov položaj određujete tahimetrom ili GNSS tijekom skeniranja. Uz ugrađenu kontrolnu upravljačku jedinicu moguće je upravljati sa terenskim kontrolerom leica viva CS15.
leica scanstation p20 battery Prvak u štednji
Scan station P16 će sa dvije izmjenjive baterije neprekidno raditi više od 5 i pol sati. Skener se može napajati iz dvije baterije koje su izmjenjive „na vruće“. U paketu su 4 baterije tako da ćete uvijek biti bez brige.
leica scanstation p20 upside-down Na glavu
Skeniranje tijela ili infrastrukture pod skenerom je bio uvijek poseban zadatak koji zahtjeva puno pomicanja instrumenta i domišljatost operatora. P16 jednostavno objesite na glavu zbog posebno sofisticiranog sustava ležajeva i posebnog poklopca za zaštitu od kiše su takve specifične radnje kao dječja igra.

Tehnični podatci

Mjerni doseg 40 m, pri 18 % odbojnosti
Tip lasera Razred 1
3D preciznost jedne izmjerne točke 3 mm @ 40 m
3d preciznost uzete točke 2 mm @ 40 m
Mjerni šum 0.4 mm rms @ 10 m0.5 mm rms @ 40 m
Brzina 1.000.000 točaka/sekunda
Vidno polje 360° × 270°
Otpornost na prašinu i vodu IP54
Veličina i težina 12.25 kg (bez baterije)
Trajanje baterije > 5.5 sati (dvije izmjenjive baterije)
Zaslon 9 cm color QVGA (640 × 480 pix) touch
Upravljanje Ugrađeni , prijenosnik, tablično računalo, pametni telefon i terenski kontroler
Ugrađeni HDD 256 GB SSD
Ugrađena kamera 4 Mp
Druga (vanjska) kamera  Canon EOS 60D i 70D
Kompenzator Dvo-osni
Komunikacija Gigabitni Ethernet ili bežični LAN (WLAN)
Temperatura djelovanja -20 °C do +50 °C / -40 °C do +70 °C